De gymzaal verandert even in een rechtszaal: ‘Wow, bloedserieus dit’

Leerlingen van de Dorpsschool in Vorden traden donderdag op als rechters, advocaten en officieren van justitie tijdens het project Advocaat voor de klas.

‘De rechtbank!’, klinkt het luid door de gymzaal van de Dorpsschool in Vorden. Iedereen staat op als drie rechters en een griffier binnenkomen. ,,Gaat u zitten”, zegt de rechtbankvoorzitter als ze haar plek heeft bereikt. ,,Wow, bloedserieus dit…”, fluistert een jongen in de zaal.

Gehuld in een echte toga spelen de leerlingen uit groep 7 en 8 twee zittingen na. Het is het slotstuk van het project Advocaat voor de klas, opgezet door de Nederlandse Orde van Advocaten. De kinderen kregen vooraf lessen over dit onderwerp.

Dichterbij jeugd

De Vordense advocate Petra Breukink stelde voor om dit project hier op school uit te rollen. ,,Ik vind m’n vak geweldig en ik vind het mooi om dat uit te dragen en de rechtspraak dichterbij de jeugd te brengen’’, vertelt ze. ,,De school stond erachter en de kinderen pakken het super op.’’

De rol van rechtbankvoorzitter is vandaag in handen van Liane Grooters. Zij is in het dagelijks leven officier van justitie bij het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en vindt het belangrijk dat kinderen weten hoe het er in de rechtszaal aan toegaat. ,,Wat ze in soaps en series zien, komt vaak niet overeen met de werkelijkheid”, stelt Grooters. ,,Dit biedt daarin wat tegenwicht.’’

Steekpartij

Aan de orde in de tot rechtszaal omgetoverde gymzaal is een dodelijke steekpartij. Eén van de ouders speelt de verdachte. Tijdens de feitenbehandeling brengt een bode vijf leerlingen de zaal binnen als getuigen. Nadat zij allen de belofte hebben afgelegd, vraagt de rechter hen te vertellen wat ze hebben gezien.

Jelmer Smid (11) uit groep 8 treedt op als advocaat van de verdachte. Een rol die hem wel ligt, want het liefst zou hij later zelf ook met zo’n toga in de rechtszaal staan. ,,Het lijkt mij mooi om iemand te beschermen”, vertelt hij.

Tegenover zich treft Jelmer een aantal bekende gezichten. De 9-jarige Reind Krijt uit groep 7 mag aanschuiven als één van de drie rechters en zijn klasgenoot Roderick Willeboordse (10) vertegenwoordigt als officier van justitie het Openbaar Ministerie. ,,Erg leuk om te doen”, vindt laatstgenoemde. ,,En het gaat goed.”

‘Hele ervaring’

Namens justitie eist Roderick vijf jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding. Advocaat Jelmer werpt tegen dat er bij de steekpartij sprake was van noodweerexces. De verdachte was verwikkeld geraakt in een vechtpartij, lag al op de grond en kon volgens hem niets anders doen dan zichzelf met een mes verdedigen.

De rechters bepalen uiteindelijk dat de verdachte niet schuldig is. Jelmer vindt het dan ook een goede uitspraak. Al is hij na afloop vooral blij dat hij nu nog meer weet over de advocatuur. ,,Echt leuk dat we deze kans hebben gekregen. Het was een hele ervaring.’’

Geef een antwoord