DOETINCHEM – Afgevaardigden van negen geledingen die te maken hebben met Het Noorderlicht legden vrijdagmiddag een puzzelstuk en verrichtten hiermee de opening van het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) in Doetinchem-Noord.

Door Josée Gruwel

Het Noorderlicht, de naam werd destijds bedacht door onderwijsassistent Djay Starink, bruiste van de activiteiten vrijdag. Terwijl leerlingen van de school ‘s middags belangstellenden rondleidden, vond ook de officiële opening plaats. Sprekers roemden het gebouw en de visie die erachter steekt. Onderwijswethouder Maureen Sluiter: “Het gebouw is uniek, zo open, zo ruim aanvoelend en energie-neutraal.” Gedeputeerde Bea Schouten typeerde het gebouw als leefbaar en wenste de gebruikers een heel leefbaar Noorderlicht. Han Egberink, teamleider wijkbeheer van gemeente Doetinchem: “Dit gebouw is het hart van de wijk. Alle ingrediënten zijn in huis.” Daarmee doelend op onder andere Wijkbedrijf, Buurtplein en de twee samengevoegde basisscholen Het Palet en Overstegen.
“Mensen weten ons nu wel te vinden”, aldus Rozemarie Ampting, bestuurder van Buurtplein.

De grootste gebruiker van het gebouw is Stichting IJsselgraaf, die ruimte en faciliteiten biedt aan zo’n driehonderd basisschoolleerlingen. Petra Krajenbrink, voorzitter van het college van bestuur was trots. “Zo mooi om te zien wat er allemaal nodig was en met dit gebouw tot stand is gekomen.”

Samen
Als afgevaardigde van de leerlingen vertelde de dertienjarige Aref Baker, de oudste leerling uit groep acht: “Het gaat goed met alle leerlingen van de twee scholen samen. We leren elkaar kennen en maken nieuwe vrienden.” In een gesprekje achteraf was hij blij dat hij bij zijn beste vriendje in de groep was gebleven. We moeten wel opletten op de trappen en wat we missen is een voetbalveldje, maar dat komt nog. Het gebouw? Alles in het gebouw is leuk.”
Schooldirecteur Herman Nieuwenhuis vatte de functie van Het Noorderlicht kort maar krachtig samen. “Het belang van de wijk en de ontwikkeling van het kind staan in Het Noorderlicht voorop. Ontmoeten, verbinden, helpen en samen verantwoordelijk moet het credo zijn. De kern van Het Noorderlicht is samen spelen, samen leren en samen ontmoeten.”

Feestdag
De hele vrijdag stond in het teken van de opening. ‘s Morgens kregen de leerlingen een ontbijt aangeboden, ‘s middags was er een lunch voor alle gebruikers en ‘s avonds stond Het Noorderlicht open voor bezoekers die een kijkje wilden nemen en wilden genieten van optredens van popkoor DoetinPop en zanger Tinus Hoekstra.
De lampionoptocht, waarbij het de bedoeling was dat vanuit drie plekken (oude school Overstegen, oude school Het Palet en oude wijkcentrum ‘t Trefpunt) naar Het Noorderlicht werd gelopen, werd vanwege het slechte weer afgelast.

Mixen
“Het waren drie spannende weken, na de grote vakantie,” vertelde schooldirecteur Nieuwenhuis. We hebben vooral geïnvesteerd in de samenvoeging van de leerlingen, het mixen van de twee scholen. Daarbij hebben we de methode van de Kanjertraining gebruikt. De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden of te verbeteren. We organiseerden daar ook een ouderavond bij.”
Nieuwenhuis gaf aan dat de eerste weken in dit kader naar tevredenheid zijn verlopen.

Geef een antwoord